KLIK HIER voor film oogstdag 2011

Oogstdag op Tiengemeten

Oogstdag op 3 september 2011 van 10.30 uur tot 16.30 uur. De oogstdag wordt gehouden ter hoogte van het Landbouwmuseum op het eiland Tiengemeten.

Op zaterdag 3 september is er een feestelijke Oogstdag op Tiengemeten. Proef van de oogst van het mooie natuureiland in het Haringvliet en ervaar de smaak van de streekproducten uit de Hoeksche Waard. Zie hoe het graan gedorsen wordt met behulp van een oude rosmolen en help mee met aardappelen rooien in de Oude Polder van Tiengemeten.

De eerste oogst aardappelen wordt in ontvangst genomen door burgemeester Melissant-Briene om 12.00 uur. Ook zelf graan dorsen met de vlegel en chips maken kan de hele dag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De organisatie van deze leuke familiedag is in handen van het Landbouwmuseum Tiengemeten, het Rien Poortvlietmuseum Korendijk en Natuurmonumenten.

Leuke activiteiten voor kinderen

Rondom het Landbouwmuseum Tiengemeten en in de Oude Polder zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Wil je weten hoe je wol kunt spinnen en proeven van schapenkaas? Vind je het ook zo leuk om te zien hoe een bij honing maakt? Ook suiker is erg lekker. Ben je ook zo benieuwd hoe suiker gemaakt wordt uit suikerbieten? Hoe zou het zijn om te rijden op een pony? De kippen van Tiengemeten leggen ook deze dag gewoon hun dagelijks eitje.

Ook de andere boerderijdieren maken graag kennis met jou. Als je meedoet aan de tekenwedstrijd of de speurtocht over het eiland en de daaraan verbonden puzzeltocht door beide musea win je misschien nog wel een leuke prijs.

Gratis rit met huifkar

Een antieke trekker met een huifkar brengt je naar de Oude Polder van Tiengemeten. Hier kun je zien hoe Natuurmonumenten en de vrijwilligers van het Landbouwmuseum de oudste polder van Tiengemeten wil laten herleven. De gewassen van de ‘ adoptieveldjes’ zijn goed gegroeid en klaar om geoogst te worden. De geoogste aardappelen en voederbieten zijn tijdens de Oogstdag te koop op de streekmarkt in of bij het Landbouwmuseum.

Hapjes

Bij een bezoek aan zorgboerderij de Idahoeve word je verwelkomd met moestuinhapjes! Tijdens de Oogstdag word een foto-expositie van de bewoners getoond, die daarmee een inkijkje geven in hun leven op het eiland. Zij geven graag een rondleiding door het gebouw. In de boerderijwinkel verkopen ze hun zelfgemaakte houtproducten.

De huifkartocht brengt je verder langs de velden waar bewoners en vrijwilligers van de Idahoeve op biologische wijze groenten verbouwen. Vandaar is het niet ver meer naar de Herberg Tiengemeten waar je je dorst kunt lessen en je honger kunt stillen op het terras dat, vanwege een brand, tijdelijk is ondergebracht in twee vrolijke koepeltenten in de prachtige boomgaard.

Breng een bezoek aan de musea

Stap tijdens de rondrit met de huifkar uit voor een bezoek aan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten of de musea van Tiengemeten. Het Landbouwmuseum is gevestigd in de zeer grote, uit 1840 stammende Hélène boerderij. Hier kun je de enorme ontwikkeling in de landbouw bekijken; de periode van de mechanisatie. Het museum toont nagenoeg alle machines en gereedschappen uit de land- en tuinbouw van toen.

Het Rien Poortvlietmuseum toont tijdens de Oogstdag een speciale collectie. De toegangsprijzen van beide musea zijn tijdens de Oogstdag verlaagd naar € 2,50 pp. voor volwassenen. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang zoals altijd gratis.

De Oude Polder

Natuureiland Tiengemeten kent drie sferen met elk een eigen wereld aan planten en dieren: Weemoed, Wildernis en Weelde. De Oude Polder is onderdeel van het cultuurhistorische deel van het eiland, de Weemoed, met boomgaarden en knotwilgen. Hier graast, net als in het verleden, het trekpaard en vind je akkers vol bloemen als de klaproos. Het middendeel van het eiland is de Weelde, het kommoeras met natte rietlanden en waterpartijen met talloze steltlopers. De Wildernis is te vinden in het westen. Het Haringvliet heeft met haar getij weer dagelijks greep op het land. Hier ontstaat getijdennatuur waar de Schotse hooglander en de zeearend zich thuis voelen.

Wil je meer weten over de bijzondere geschiedenis van het eiland Tiengemeten, breng dan een bezoek aan de expositie in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

Tiengemeten is bereikbaar per veerpont vanaf Nieuwendijk (gemeente Zuid-Beijerland), afvaart elk heel uur.

Meer informatie: www.landbouwmuseumtiengemeten.nl en www.natuurmonumenten.nl.

Contactgegevens


Tiengemeten 19a

3284 BE Zuid-Beijerland

0186 660 236 (tijdens openingsuren 10.30 - 16.30)

info@landbouwmuseumtiengemeten.nl

 

Privacy statement

 

Arrangementen

Boekingskantoor voor arrangementen:

Tiengemeten 19a

3284 BE Zuid - Beijerland

Geopend tijdens werkdagen: 09.00 - 17.00

info@landbouwmuseumtiengemeten.nl