Nazomeren op Tiengemeten: 4 september 2010 Oogstdag

 
 
Voor het filmpje over de oogstdag 2010, >KLIK HIER<

Voel je voor even een echte boer, en kom zelf graan dorsen op Tiengemeten. Op zaterdag 4 september organiseert het Landbouwmuseum Tiengemeten een oogstdag.

  

Graan malen en meenemen

Zelf dorsen, schonen en malen: op 4 september kan het de hele dag door, van 10.30 – 16.30 uur. Na een demonstratie ‘dorsen met de vlegel’ kunt u zelf aan de slag. Daarna mag u zelf uw eigen graan malen en gratis meenemen naar huis. Zelden smaakte zelfgebakken brood zo lekker!   

Zelf chips maken

Ook zelf chips maken is mogelijk: eerst wassen, dan snijden en tot slot zelfs bakken. Heel leuk voor de kinderen. Alle activiteiten zijn gratis. Een bezoek aan het Landbouwmuseum zijn kosten verbonden (€ 4,50 en kinderen tot 12 jaar gratis).   

Gloednieuw

Het gloednieuwe Landbouwmuseum Tiengemeten vindt u in de schuur van de Helenehoeve uit 1840, vlakbij het Rien Poortvlietmuseum Hier kunt u de enorme ontwikkelingen in de landbouw tussen 1920 en 1955 met eigen ogen bekijken. Dit was de periode van de mechanisatie.   

Veestapel

Landbouwmuseum Tiengemeten toont nagenoeg alle machines en gereedschappen uit de land- en tuinbouw van toen. Soms wordt ook hun werking gedemonstreerd. Voor alle bezoekers, maar speciaal voor kinderen, is er een overzicht van alle gangbare gewassen uit die tijd. Buiten loopt een kleine veestapel, zoals die vroeger op elke boerderij te vinden was.  

Natuureiland Tiengemeten kent drie sferen, met elk een eigen wereld aan planten en dieren: Weemoed, Weelde en Wildernis. Als cultuurlandschap contrasteert Weemoed sterk met de ruige natuurlijke landschappen van Weelde en Wildernis. In de oudste polder van eiland laat Natuurmonumenten het platteland van de 19e eeuw herleven.   

Oude Polder

Rien Poortvliet Museum Korendijk en Landbouw Museum Tiengemeten – beide gevestigd in kern Midden – vertellen elk op hun eigen manier het verhaal van de ‘Weemoed’ en hebben een sterke relatie met de Oude Polder.