• Tiengemeten

• plantuitjes

shoutman

• Landbouwmuseum sluit vanaf donderdag 22 oktober

Zeer spijtig, maar helaas: vooral het Landbouwmuseum heeft last van de Corona maatregelen uit de 1 e en 2 e golf. We merken dit aan de daling van het aantal bezoekers. Als gevolg van Corona hebben we in de loop van het seizoen moeten besluiten om het LMT beperkt te openen. Dit vanwege de veiligheid en beschikbaarheid van vrijwilligers. Om diezelfde veiligheid, beschikbaarheid en het beperkte aantal bezoekers hebben wij besloten om het museum seizoen voor het LMT vervroegd te beëindigen en wel per direct. De laatste 2 weekenden tot het einde van dit seizoen blijft het LMT dus gesloten. Het landbouwmuseum hoopt van harte u in het seizoen 2021 weer te kunnen ontvangen. Voor alle duidelijkheid: het Rien Poortvlietmuseum BLIJFT van dinsdag t/m zondag wel geopend voor bezoekers tot het eind van het seizoen (2 november 2020). Read More

graan.2017

Het Landbouwmuseum Tiengemeten toont op perfecte wijze de land- bouwmechanisatie uit de vorige eeuw en laat ieder genieten van het vroegere werken in de Hoeksche Waard en Tiengemeten.

In  2018 de expo GRANEN en PEULVRUCHTEN.

Het Landbouwmuseum laat de ontwikkeling zien in de teelt van granen en peulvruchten. Van het oogsten van de granen met een zicht en pikhaak, zelfbinder, getrokken combine tot de zelf rijdende combine.

Hoe wordt ons voedsel gemaakt?

DSC 0551.1

En door wie? Wat komt er bij kijken? Veel volwassenen en kinderen hebben er geen idee van. Eten levert je eiwitten. Dat is belangrijk want eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Niet alleen bouwen ze je spieren op maar eiwitten zijn ook noodzakelijk voor bijvoorbeeld afweer en hormonen. Om voldoende eiwit binnen te krijgen kun je dierlijke of plantaardige producten eten. Gemiddeld heb je ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.  Bij het Landbouwmuseum Tiengemeten laten wij dit zien en vertellen de verhalen erbij.

PEULVRUCHTEN Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda's en 'groene' peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot noten en groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten op lijken. Peulvruchten zijn goed voor je gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dat is goed voor de bloedvaten. De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting. De consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelas- tend.

bijenenvlindersPROEFVELDEN  Links van het Landbouwmuseum, voor de Helenehoeve, treft men proefvelden aan met vele graansoorten, suikerbieten, aardappelen en diverse groenten. Zeer leerzaam voor een ieder die interesse heeft in het voedsel van vandaag de dag. Tevens worden de zogenaamde Hoeksche Randen getoond, die in de Hoeksche Waard honderden kilometers akkerranden sieren en een duide- lijk functie hebben in de biodiversiteit.

Combine

MECCANO EXPOSITIE Van de ervan van Wim Boer, ooit een vrijwilliger van het Landbouwmuseum, zijn veel meccanospullen ontvangen en daar is een zeer educatieve ruimte mee ingericht, waar kinderen (en ouderen) hun hart aan kunnen ophalen. Je kan er naar kijken en genieten én zelfs mee spelen.

herstel

EXPO 'HERSTEL, GROEI en VERNIEUWING 1940 -1965' De wederopbouw van ons land na de 2 wereldoorlog in de periode 1940 - 1965, is een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis. Oorlogsschade, schaarste, maar ook optimisme en vernieuwing. e LANDBOUWMUSEUM, KLEIGOED GENIETEN BIJ POORTVLIET Dit betreft niet alleen (her)bouw maar ook ruilverkavelingen en de ontginning van nieuw land. Deze expo laat met kaartbewegingen, lucht- fotografie en een doorlopende tijdlijn zien wat dit heeft gedaan met het cultuurlandschap in ons land.

Een expo die met recht uniek is, voor jong en oud.